Index Vakbarát Hírportál

Megölhették a Boko Haram vezetőjét

2016. augusztus 23., kedd 10:07

A nigériai hadsereg szóvivőjének közlése szerint egy légitámadásban halálosan megsebesítették a Boko Haram vezetőjét, Abubakar Shekaut és a terrorszervezet néhány parancsnokát.

A hivatalos közlés szerint a támadásra a Borno államban lévő Taye falu melletti erdőségben került sor még múlt pénteken, Shekau halálhírét azonban csak most sikerült megerősíteni. A terrorszervezet vezetője a vállán sérült meg halálosan.

Mint az MTI emlékeztet, a nigériai hadsereg már többször bejelentette Shekau halálhírét, azonban a vezér újra és újra feltűnt videókon, mint legutóbb márciusban is. Augusztus elején megjelentek olyan lapértesülések is, hogy a kalifátus létrehozásáért küzdő szervezet új vezetőt választott Shekau helyett.

Nigériában, valamint a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban több mint 15 ezren haltak meg a Boko Haram erőszakcselekményeiben. A terrorszervezet hét éve küzd egy önálló állam létrehozásáért a nyugat-afrikai ország északi, főleg muszlimok lakta részén.

A szomszédos országok támogatását élvező nigériai hadsereg a Boko Haram kezére került területek nagy részét már visszafoglalta, de az Iszlám Államnak hűséget fogadó szervezet rendszeresen követ el öngyilkos merényleteket.

Rovatok