Index Vakbarát Hírportál

Focimeccsen találkozik majd Putyin és Erdogan

2016. augusztus 24., szerda 17:32

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 31-én Antalyába utazik, hogy ott a török-orosz barátságos labdarúgó mérkőzés alkalmából találkozzon Recep Tayyip Erdogan török államfővel, legalábbis így értesült a török sajtó, amelyet az MTI szemléz.

Igaz, hivatalos források nem erősítették meg az értesülést, de Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán azt mondta, szerinte jó jel lenne, ha Putyin eljönne a meccsre. Korábban már az orosz elnök szóvivője is utalgatott arra, hogy Putyin elutazik majd Törökországba.

Ha Putyin tényleg elmenne a meccsre, ez lenne az első törökországi látogatása a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása óta.

A két ország között azután normalizálódott a viszony, hogy Erdogan elnök június 27-én levélben kért bocsánatot, amiért a török légierő tavaly októberben -  légtérsértésre hivatkozva - lelőtt egy Szíriában harci feladatot teljesítő orosz bombázót. Az incidens miatt Moszkva szankciókat léptetett életbe Ankara ellen. Azóta már találkozott is a két államfő, Erdogan ugyanis augusztus 9-én Szentpétervárra látogatott, ahol többek között a Török Áramlat gázvezeték-projekt felélesztéséről és az akkuyui nukleáris erőmű megépítéséről tárgyalt Putyinnal. 

Még több bírót bocsátanak el a puccs miatt

Törökországban a kormány ellenőrzése alatt álló legfelső bírói és ügyészi tanács szerdán bejelentette, hogy elbocsátják a bírói és ügyészi kar további 2847 tagját, mert közük lehetett a július 15-i puccskísérlethez.

Az újabb elbocsátásokkal jóval 80 ezer fölé emelkedett a hadseregből, az igazságszolgáltatásból és az oktatásból a puccskísérlettel összefüggésben eltávolított állami alkalmazottak száma.

A két ország viszonyára ugyanakkor továbbra is árnyékot vet, hogy a szíriai konfliktus ügyében továbbra is fennmaradtak a nézetkülönbségek. Az orosz légierő tavaly óta Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán avatkozik be, Törökország pedig a felkelők támogatására indított szárazföldi műveletet Szíriában. 

Közben nemcsak Oroszországgal, hanem az Egyesült Államokkal is elkezdte helyreállítani amúgy eléggé megromlott viszonyát a török kormány. Ennek örömére Joe Biden amerikai alelnök Ankarába látogatott, ahol többek között arról beszélt Binali Yildirim török kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján, hogy az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra és Washington támogatja a török kormányt abban, hogy a puccskísérlet után megerősítsék a török demokráciát. 

Biden azt is mondta, hogy Washingtonnak nem volt előzetes értesülése a július 15-i török katonai puccskísérletről és hogy az amerikai hatóságok együttműködnek majd a törökökkel a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében. Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő vallási vezetőt teszi felelőssé a puccskísérlet kiterveléséért. A török kormánynak viszont ez nem igazán elég, Binali Yildirim azt mondta,

elvárják, hogy az amerikai kormány haladéktalanul adja ki Fethullah Gülent.  

A török miniszterlenök arról is beszélt, hogy Washingtonnak felül kell vizsgálnia a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű szíriai kurd fegyveres csoport támogatását és ragaszkodni kell ahhoz, hogy Szíria területi egysége megmaradjon, vagyis hogy a kurdok ne szakíthassanak ki maguknak egy saját államot Törökország szomszédságában.

Rovatok