Index Vakbarát Hírportál

Putyin újabb harckészültség-ellenőrzést rendelt el

2016. augusztus 25., csütörtök 16:47

Vlagyimir Putyin újabb váratlan harckészültség-ellenőrzést rendelt el az orosz fegyveres erőknél, írja az MTI.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy az augusztus 25. és 31. közötti – tehát a csütörtöktől jövő szerdáig tartó – időszakra teljes harckészültségbe helyezték a déli, valamint részlegesen a nyugati és a központi katonai körzet, az Északi Flotta, a légi és űrerők, illetve a légideszant parancsnokságának egységeit.

A védelmi miniszter szerint az ellenőrzés célja, hogy a fegyveres erők gyakorolják az Oroszországi Föderáció "érdekeinek védelmére való közvetlen felkészülés teljes ciklusát" a biztonsági kockázatok növekedésének esetére, valamint az, hogy ellenőrizzék a hadsereg délnyugati irányú harckészültségének fokozását.

 Az orosz hadseregnél az utóbbi időben egyre több ilyen ellenőrzés történt, júliusban például a harci és mobilizációs készséget értékelték, márciusban pedig a légideszantos egységeknél volt hasonló.

Közben a hírre reagálva a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Antoni Macierewicz magához rendelte a fegyveres erők vezetőit. A csütörtök délutáni tanácskozáson a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka, a katonai elhárítás, valamint a katonai hírszerzés főnökei vettek részt.

A varsói tanácskozás után a tárca közleményt adott ki, ami arról szól: az orosz védelmi minisztérium a délutáni órákban a moszkvai lengyel katonai attasénak, valamint a többi NATO-tagállam képviselőjének átadta az elkezdett műveletre vonatkozó információkat. A lengyel fegyveres erők folyamatosan megfigyelik a helyzetet – írják.

A lengyelek szerint az orosz harckészültség-ellenőrzés "a Nyugat felé irányuló nyomásgyakorlás  provokatív próbálkozása" a G20-csoport szeptemberi, Kínában megrendezésre kerülő csúcstalálkozója előtt. Bartlomiej Misiewicz, a lengyel védelmi tárca szóvivője csütörtök este azt mondta: nincs ok a nyugtalanságra, a helyzet megfigyelése mellett a lengyel fegyveres erők folyamatos kapcsolatban vannak a szövetségeseikkel.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szintén reagált a lépésre. "Fontos, hogy az orosz hadgyakorlatok átláthatóak legyenek, hogy ne gyakoroljanak más államok iránt agresszív műveleteket" – mondta, de egyben azt is hozzátette, hogy a világ minden hadseregének joga van ahhoz, hogy gyakorlatokat tartson.

A hét közepén derült egyébként ki, hogy az utóbbi hónapokban valószínűleg az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre hackertámadásokat a New York Times és más amerikai médiumok újságírói ellen. Az FBI egyelőre nem reagált a CNN értesüléseire, azonban nyomozást indított az ügyben.

Rovatok