Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanit kapott 53 gyilkosság, 260 emberrablás, 657 rendbeli kínzás miatt

2016. augusztus 26., péntek 08:23

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy argentínai bíróság huszonhét embert, köztük az egykori tábornokot, Luciano Benjamín Menéndezt a legutóbbi katonai diktatúra idején (1976-1983) elkövetett súlyos bűncselekmények miatt, írja az MTI. Csaknem négy évig tartott a latin-amerikai országban az a per, amelyben kezdetben 57 embert állítottak a vádlottak padjára, de azóta többen meghaltak, mára 43-ra apadt a számuk.

A 89 éves Menéndez extábornoknak ez a tizennegyedik börtönbüntetése, amit az igazságszolgáltatás kirótt rá, ebből tizenkettő életfogytiglanig szól. Az 1976 és 1983 között hatalmon volt katonai diktatúra idején jelentős szerepe volt emberek tízezreinek a meggyilkolásában, megkínzásában, eltűnésében, foglyul ejtésében. A volt tábornokot bűnösnek találták 282 ember eltűnésében (köztük egy gyermek is volt), 53 gyilkosságban, 260 emberrablásban, 657 személy megkínzásában és több más, emberiesség elleni bűncselekményben.

Abban az időszakban a hatalmat Jorge Rafael Videla tábornok gyakorolta diktátorként az országban (részben az elnöki poszton, részben a háttérből), korábban őt is életfogytiglani börtönre ítélték. Az egykori despota meghalt cellájában.

A Videla által vezetett katonai junta meghirdetett célja az volt, hogy az országot megtisztítsa a kommunistáktól. A piszkos háborúnak (guerra sucia) nevezett, sokak szerint népirtással is felérő műveletek nyomán mintegy 30 000 argentin tűnt el az országban. Többségüket meggyilkolták, a tetemeket pedig eltüntették, hogy ne maradjon fenn bizonyíték.

Az eltűntek csecsemőkorú gyermekeit is gyakran elrabolták és adták oda a diktatúrával szimpatizáló, gyerekre vágyó családoknak. E gyermekek csak felcseperedésük után szembesültek azzal, hogy nem a valódi szüleik nevelték fel őket.

Rovatok