Index Vakbarát Hírportál

Csúcsra pörgeti a hadgyakorlatokat Putyin

2016. augusztus 26., péntek 12:48

Az orosz fekete- és Kaszpi-tengeri haditengerészetnél is hadrafoghatósági ellenőrzés, az Észak-Kaukázusban pedig rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött pénteken, egy nappal az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására már készültségbe helyezték az orosz hadsereg nagy részét ugyanilyen ellenőrzés keretében, írja az MTI.

Orosz hírügynökségek szerint a Fekete-tengeri Flotta legalább 15, illetve a Kaszpi-tengeri Flottilla tucatnyi hajója futott ki a tengerre, és vadászgépek kezdtek járőrözni a határtérségben. A kitűzött feladatok végrehajtásában több mint négyezer katona és 300 haditechnikai eszköz vesz részt.

Ezzel egy időben rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött a hadsereg észak-kaukázusi katonai körzetében mintegy ötezer katona részvételével. Felderítő feladatokat végeznek korszerű radarrendszerekkel, és többfajta, összesen mintegy ötszáz tüzérségi és rakétaüteget is bevetnek.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök váratlan harckészültség-ellenőrzést rendelt más katonai körzetekben: az augusztus 25-31. között teljes harckészültségbe helyezték a déli, valamint részlegesen a nyugati és a központi katonai körzet, az Északi Flotta, a légi és űrerők, illetve a légideszant parancsnokságának egységeit.

A csütörtöki ellenőrzés miatt - amelyet nyugati hírügynökségek általában hadgyakorlatnak neveznek - Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter magához rendelte tanácskozásra a lengyel fegyveres erők vezetőit. A tanácskozást követően a tárca a nyugati országokkal szembeni nyomásgyakorlásra tett próbaként értelmezte az orosz műveletet.

Rovatok