Index Vakbarát Hírportál

Tésztaevéssel a földrengés áldozataiért

2016. augusztus 26., péntek 18:18 | hét éve frissítve

Jamie Oliver angliai olasz étterme futtatta fel igazán azt a mozgalmat, amihez csütörtök délután óta már több mint 700 étterem csatlakozott szerte Olaszországban: étlapjukra tűztek egy amatriciani szósszal készült tésztaételt, és minden eladott adag után 2 fontot (olaszoknál 2 eurót) utalnak át a szerdai földrengés áldozatainak.

Az adományokat a Nemzetközi Vöröskereszt gyűjti, az éttermek pedig vállalták, hogy a menüt hónap végéig az étlapon tartják.

Az amatriciana az egyik legismertebb olasz szósz, eredettvédett, akár a bolognai ragu, vagy a genovai pesztó. Több változata is ismert, azonban mindegyik megegyezik abban, hogy a zsiradékot nem baconből, hanem mindenképp tokaszalonnából nyerik. Ezen kívül csak paradicsom és a parmezán pecorino az állandó összetevő, néhányan hagymát is használnak.

Amatrice és a környékbeli települések egyfajta kapcsot jelentenek a római konyha és a déli országrész gasztronómiája között, évente sok ezren csak azért utaztak a Rómától keletre fekvő területre, hogy a helyszínen kóstolják meg az eredeti szószt.

A felhívás újabb felajánlásokat szült, sok helyen szeptemberre külön vacsorákat szerveznek, a bevételből pedig az újjáépítést segítik majd.

Ha esetleg tudomása van róla, hogy nálunk is indulna ilyen adományozó kezdeményezés, írja meg nekem, én biztosan benevezek két adag tésztára.

Frissítés: A csatlakozó magyarországi éttermekről ebben a cikkben talál információt.

Rovatok