Index Vakbarát Hírportál

Levadászták a rendőrök a bangladesi terrortámadás főszervezőjét

2016. augusztus 27., szombat 08:36

A bangladesi rendőrség rajtaütött egy terrorista búvóhelyen a főváros Dakkában. A támadás során megölték a férfit, aki a gyanú szerint a város egyik kávézójában a július eleji terrortámadást szervezte, amelyben 22 ember halt meg.

A rendőrség szerint a bangladesi-kanadai Tamim Chowdhury nemcsak a júliusi támadás kitervelője lehetett, de az országban betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlamista terrorszervezet vezetője is volt. Rajta kívül további két terroristát öltek meg a rendőrök a rajtaütésben.

Dakkában július 1-jén, a Gulshan diplomatanegyed Holey Artisan nevű kávéházában hajtottak végre terrorakciót. A támadók előbb tűzharcba keveredtek a rendőrséggel, majd túszokat ejtettek. A rendőrség előbb tárgyalni próbált velük, majd megrohamozta az éttermet. 13 embert sikerült kiszabadítaniuk, de 20, nagyrészt külföldi túsz és 2 rendőr meghalt, illetve a terroristákat is lelőtték.

Szemtanúk szerint a támadók 20-30 év körüli fiatalok voltak, akik automata fegyverekkel voltak felszerelkezve, egyiküknél kézigránáttal teli táska volt. A merénylet elkövetését ugyan magára vállalta az Iszlám Állam, de a bangladesi kormány álláspontja szerint az elkövetők mind bangladesiek voltak, és a JMB-hez tartoztak, semmi közük nem volt az Iszlám Államhoz.

Rovatok