Index Vakbarát Hírportál

Mégis választhatnak mosdót a transznemű egyetemisták

2016. augusztus 27., szombat 10:09

Az Észak-Karolinai Egyetem nem tilthatja meg, hogy a diákok és dolgozók azt a mosdót használják, amelyik megfelel a nemi identitásuknak – mondta ki egy bírósági döntés.

Az egyetemimosdó-kérdés körül akkor bontakozott ki heves vita Észak-Karolinában, miután az állami törvényhozás márciusban elfogadott egy törvényt, amely – több más korlátozás között – kikötötte, hogy mindenki csak a biológiai nemének megfelelő mosdót használhatja, az ettől eltérő nemi identitás alapján nem válogathat senki.

A teljes törvény megtámadásából várhatóan novemberben lesz tárgyalás. A mostani döntés arról szól, hogy a bíró egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy a bírósághoz forduló transznemű felpereseket hátrányosan érintené a mosdókorlátozás, ezért átmenetileg megtiltotta az egyetemnek a törvény alkalmazását.

A korlátozó döntést sokan rögtön az elfogadása után támadni kezdték, köztük cégek, sportklubok és zenészek is. Bruce Springsteen például le is mondta egy áprilisi koncertjét, mint akkor mondta, azért, mert "úgy éreztem, hogy itt volt az ideje nekem és a bandának, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat ezekkel a szabadságharcosokkal". Ugyanígy tiltakozott Ringo Starr is, ő szintén áprilisban mondott le egy észak-karolinai koncertet.

Országos jogi csatározássá fajult

Az ügy azonban messze nem csak Észak-Karolináról szól. Több másik államban is született hasonló korlátozó szabályozás az utóbbi időben, amire válaszul Barack Obama elnöki rendeletben kötötte ki, hogy az Egyesült Államok minden iskolájának meg kell engednie a transzneműek szabad mosdóválasztását. Ezt a rendeletet még májusban 11 tagállam meg is támadta a bíróságon

A tilalmat sürgetők egyik fő érve, hogy attól tartanak, egyáltalán nem transznemű férfiak arra használhatnák a mosdóválasztás lehetőségét, hogy nőket és/vagy gyerekeket molesztáljanak a mosdókban. Megszaporodtak viszont az olyan esetek is, amikor  biztonságiak vagy a mosdók közönsége a törvényekre hivatkozva kizavart a mosdóból olyanokat, akiket transzneműnek gondoltak, az esetek többségében "férfiasan" felöltözött nőket, akik pedig a biológiai nemüknek megfelelő mosdót használták.

(Borítókép: Sara D. Davis / Getty Images)

Rovatok