Index Vakbarát Hírportál

Koszovói albánok balhéztak rendőrökkel hazalátogató szerbek miatt

2016. augusztus 28., vasárnap 11:25

Koszovói albánok csaptak össze a helyi rendőrséggel vasárnap reggel a dél-koszovói Musutistéban - írja az MTI. A hatóságok azt a több száz fős tömeget próbálták feloszlatni, amely meg akarta akadályozni, hogy a Nagyboldogasszony ünnepére érkező szerbek bejussanak a faluba. Az összetűzés során a civilek kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik gumibotokkal és könnygázzal válaszoltak. Néhány rendőr és tüntető megsérült, több embert őrizetbe vettek.

A Nagyboldogasszony-napi liturgiát egy lerombolt pravoszláv templom helyén tartanák, a szerbek viszont csak akkor tudnak odajutni, ha átkelnek a többségében albánok lakta településeken, ehhez pedig rendőri biztosításra van szükség. A szerb sajtó információi szerint a Musutiste-környéki albánok az utóbbi napokban a közösségi hálókon keresztül szólították fel a helyieket, hogy akadályozzák meg a szerbek belépését.

A szerb ortodox vallás a Julianus-naptárt használja, amely tizenhárom nappal tér el a Gergely-naptártól, így a pravoszláv vallási ünnepek ennyivel követik a katolikus ünnepeket. A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra, Szerbia egykori déli, túlnyomó többségében albánok lakta tartományára. Az onnan elszármazottak karácsonyi, húsvéti, vagy más vallási ünnepekkor hazalátogatnak, a helyi templomokban vagy azok romjain emlékeznek meg.

A koszovói albánok azonban a rendőri felügyelet ellenére gyakran keverednek incidensekbe hazalátogatókkal. Koszovó és Szerbia viszonya máig rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.

Rovatok