Index Vakbarát Hírportál

Burkinis nők és szigonypuskás arab férfiak miatt pánik tört ki egy horvát strandon

2016. augusztus 30., kedd 15:04

Pánik tört ki egy spliti strandon, miután két burkiniben fürdőző nőhöz férjeik is csatlakoztak, akik nagy fekete táskákkal érkeztek a tengerpartra, és sporthorgászatra alkalmas szigonypuskákat vettek elő - írta a Slobodna Dalmacija című horvát napilapra hivatkozva az MTI.

A két férfi a szigonypuskákkal a tenger felé indult, amikor többen is úgy döntöttek, hogy összepakolnak és elhagyják a strandot, sokan gyermekeikkel a karjukban siettek el a helyszínről. Szemtanúk szerint eluralkodott a pánik a fürdőzök között, és tapintható volt a feszültség.

Az eset vasárnap késő délután történt, egy szállodalánc strandfürdőjén. A vendégek a hotel személyzetét is értesítették, akik közölték az arab származású turistákkal, hogy Horvátországban május 1-jétől október 1-ig tilos a halászat a rendezett strandok és a kikötők közelében. A férfiak ezután kijöttek a vízből, törölközőbe csomagolták puskáikat, majd visszamentek a szállodába.

Bár múlt pénteken úgy határozott a francia Államtanács, hogy nem lehet megtiltatni a burkini viselését a tengerparton, több mint húsz polgármester kitart amellett, hogy nem engedélyezik a muzulmán vallású nőknek az egész testet eltakaró fürdőruha viselését. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága állásfoglalást adott ki az ügyben, eszerint súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat a francia tengerparti városokban és üdülőhelyeken a burkini viselésére vonatkozó tilalmak, és ezeket a korlátozásokat mindenütt haladéktalanul fel kell oldani.

Rovatok