Index Vakbarát Hírportál

A 10 milliós fővárost is elérheti a kongói kolerajárvány

2016. szeptember 1., csütörtök 06:40 | aznap frissítve

Április óta 17 ezren fertőződtek meg kolerabaktériummal a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és csaknem 450-en vesztették életüket a hasmenéses megbetegedés miatt, közölte az ENSZ Gyermekalapja. Az UNICEF a járvány gyors terjedésétől tart, írja az MTI. 

Az UNICEF tisztségviselői szerint a járvány nem csupán a közép-afrikai ország keleti részét sújtja, hanem az általában a kolera által kevésbé érintett, nyugati térségekben, például a Kongó folyó mentén is felütötte a fejét.

A világszervezet szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha tovább emelkedik a kolerás megbetegedések száma, akkor a járvány elérheti a fővárost, Kinshasát is. A becslések szerint tízmilliós lakosú várost súlyosan érintheti a kór. 

A kolera elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerekkel terjed. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. Súlyos hasmenéssel és hányással jár, gyors kiszáradáshoz vezet, de megfelelő táplálkozással (szőlőcukrokat, sókat tartalmazó oldattal) megelőzhető, hogy végzetesen legyengítse az embert. 

Rovatok