Index Vakbarát Hírportál

Sztálini ködösítés az üzbég diktátor halála körül

2016. szeptember 2., péntek 18:45

Amikor Sztálin végzetesnek bizonyuló agyvérzéssel fetrengett szobája szőnyegén, órákon át senki nem mert bemenni hozzá az ismert történet szerint. A koncepciós vád szerint a Szovjetunió vezetőinek életére törő orvosok elleni perek idején a testőrök doktor helyett inkább Beriját hívták a biztonság kedvéért. „Sztálin elvtárs mélyen alszik. Ne zavard őt, minket pedig ne zaklass” – hajtotta el őket Berija, miközben a Generalisszimusz vizelettől átázott pizsamában, beszédképtelen, magatehetetlen állapotban feküdt a földön. A késlekedés, ami mögött az utódlás szempontja legalább annyira ott lehetett, mint a haldokló haragjától való félelem, feltételezések szerint akár Sztálin halálához is hozzájárulhatott.

Most egy közép-ázsiai posztszovjet diktátor agyvérzése és valószínű halála kapcsán idézhető fel Sztálin utolsó napjainak legendája. Iszlam Kamirov Üzbegisztán 26 éve uralkodó elnökének több forrás már hétfőn halálhírét keltette, aztán a hírügynökségek néhány órával ezelőtt hivatalosan is bejelentették a hírt. Ezt azonban most „technikai hibára” hivatkozva visszavonta az orosz Interfax – pedig korábban még a taskenti kormányra hivatkozva jelentették a múlt hétvégén agyvérzést kapott Kamirov halálhírét.

Üzbegisztánban súlyos állami cenzúra működik, a helyi sajtótermékek pedig egyelőre nem mondanak semmit. Miután pénteken bejelentették, hogy az elnök állapota hirtelen súlyosbodott, nincs újabb hír. Kicsit olyan a helyzet, mint a '89-es romániai forradalom első óráiban, amikor politikai hírek helyett folyamatosan westernfilmeket adtak a tévében – azzal a feltehetően sokatmondó különbséggel, hogy az üzbég állami televízió műsorából most éppen a szórakoztató műsorokat törölték.

A környező országokból ugyanakkor több diplomáciai forrás megerősítette, hogy Kamirov meghalt, még a térségben jelentős befolyással bíró török miniszterelnök is erről beszélt. Az amerikai repülésügyi hatóság szerint szombaton le is zárják a szamarkandi repteret, feltehetően azért, hogy helyet biztosítsanak a temetésre érkező külföldi delegációknak, és az utcaseprőket is mozgósították Kamirov szülővárosábanEgy afgán tisztviselő és egy kirgiz diplomata név nélkül szintén szombati temetésről tájékoztatott – ehhez azonban az elnöknek előbb feltehetően hivatalosan is távoznia kellene az élők sorából.

A hivatalos csönd feltételezések szerint az utódlási harccal is összefügghet: Kamirovnak nincs egyértelmű utódja, a tisztségről ténylegesen döntő klánok valószínűleg még nem egyeztek meg egymással.

Frissítés: Na megvan a bejelentés, az üzbég kormány kiadta a hivatalos gyászhírt.

Rovatok