Index Vakbarát Hírportál

Bebörtönözték az egyik leghírhedtebb dzsihadista hitszónokot

2016. szeptember 6., kedd 16:43

Öt és fél év börtönbüntetést szabtak ki Anjem Choudary radikális iszlám hitszónokra Londonban, aki a vád szerint az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, írja az MTI.

A 49 éves férfi még hűségesküt is tett az Iszlám Államnak, amit aztán online is közzé tett. Choudary ezen túl számos fiatal brit muszlim radikalizálásáért is felelős. Az ő közösségébe tartozott az a két merénylő is, aki három éve Londonban, fényes nappal, a nyílt utcán gyilkolt meg egy brit katonát.

A hitszónok korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. A férfire akkor figyelt fel először a brit terrorelhárítás, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat elkövetőit, majd az iszlám forradalom kirobbantására buzdított.

Sőt, Choudary még az egyik befolyásos munkáspárti politikus, Lord Peter Mandelson halálra kövezésére is felszólította híveit, a férfi állítólagos homoszexualitása miatt. Korábban pedig leveleket küldözgetett az Afganisztánban elesett brit katonák családjainak, amelyekben arra biztatta őket, hogy térjenek át az iszlám hitre, különben a pokol tüzében fognak elégni.

Rovatok