Index Vakbarát Hírportál

Újabb őrizetbe vétel a gázpalackos autó miatt Párizsban

2016. szeptember 9., péntek 16:07

 Újabb embert vettek őrizetbe a gázpalackokkal teli gépkocsival összefüggésben, amelyet a múlt hét végén Párizs belvárosában találtak, s ezzel nyolcra emelkedett a letartóztatottak száma – írta az MTI.

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy egy terrorcsoport próbált meg merényletet végrehajtani. „Merénylet hiúsult meg” – jelentette ki Francois Hollande athéni látogatásán, fokozott óvatosságra intve mindenkit a továbbra is magas terrorfenyegetettség miatt.

A francia ügyészség szerint az Iszlám Állam áll a tervezett támadás mögött – írta a BBC.

Az elnök gratulált a titkosszolgálatoknak. Hollande-nak különösen fontos eredményt felmutatnia, hiszen a tavaly novemberi párizsi robbantásos támadások és a július 14-i nizzai merénylet után súlyos kritika érte az államfőt a szolgálatok kevéssé hatékony munkája miatt.

„Természetesen történtek merényletek hazánkban, amelyek komoly csapást mértek, de ugyanakkor folyik a munka, csendben és hatékonyan a titkosszolgálatok, a rendőreink, a csendőreik és a katonaink által.”

A rendőrség csütörtök este három, 39, 23 és 19 éves, Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint „radikális, fanatizált” nőt és egyiküknek a férjét is őrizetbe vette azzal a gépkocsival összefüggésben, amely miatt vasárnapra virradóra riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja a rendőrséget.

A Notre-Dame katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkolót a Peugeot 607-es autó, amelynek első ülésén egy gázpalack volt. A kocsit tűzszerészek kutatták át. A gázpalack ugyan üres volt, a csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot. Nem volt rajtuk sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

Az autó tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok, de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték. A férfi már vasárnap jelezte a hatóságoknak, hogy a 19 éves lánya eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

Ő is aközött a három nő között volt, akit csütörtökön fogtak el. A csütörtök esti előállítás során a nő késsel támadt az egyik rendőrre, ezért a nyomozók rálőttek. A gyanúsított a fején súlyosan megsérült, a vállán megszúrt rendőrt is kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

A belügyminiszter elmondta, hogy a 39, 23 és 19 éves nők „újabb erőszakos cselekményeket készítettek elő.”

Rendőrségi források szerint a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron akartak merényletet végrehajtani csütörtökön, ezért a rendőrség riasztást adott ki valamennyi párizsi pályaudvaron és a Párizstól mintegy 30 kilométerre délre található Boussy-Saint-Antoine-ban is, ahol a nőket előállították.

A gyanú szerint a Notre-Dame mellett vasárnap fel akarták robbantani a gázpalackokkal teli gépkocsit.

Az ügyben korábban már négy ember letartóztattak. Az első, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – kedden vette őrizetbe a rendőrség. Egy másik, 26 éves párt szerdán vettek őrizetbe a közép-franciaországi Montargisban található otthonuk közelében. Rendőrségi források szerint egy testvérpárról és a feleségeikről van szó, de egyelőre nem ismeretes, hogyan jutottak el hozzájuk a nyomozók, és mi lehet a szerepük az ügyben.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást annak kiderítésére, hogy merényletet akartak végrehajtani, vagy provokációról van szó.

Rovatok