Index Vakbarát Hírportál

21 új zikavírusos esetet jelentettek Bangkokból

2016. szeptember 11., vasárnap 11:03

A thaiföldi egészségügyi minisztérium közleménye szerint Bangkok Sathorn nevű negyedében a közelmúltban 21 új Zika-vírusfertőzött nőt regisztráltak, köztük egy terhes asszonyt is, aki viszont szerencsére komplikációk nélkül adott életet egészséges gyermekének. A nő férje nemrég tért vissza szingapúri üzleti útjáról.

A negyed különösen a városban lakó külföldiek körében kedvelt, jól szituált családok laknak itt, egyben a város üzleti negyedének egy részét is képezi. Az első Zika-fertőzöttet 2012-ben jelentették Thaiföldön, azóta a fővárosban rendszeresen szűrik a lakosságot. Nem sokkal a thaiföldi bejelentés előtt a maláj hatóságok is közölték, hogy egy Szingapúr melletti városban egy 27 éves, terhes nőben fedezték fel a vírust - ő volt az első fertőzött a környéken, akit azóta 300 másik követett.

A Zika-vírus a terhes nőkben mikroefáliát, azaz kisfejűséget okozhat: a fertőzött anyák csecsemői súlyos agykárosodással, a normálisnál kisebb méretű koponyával és aggyal születnek. Thaiföldön 30 fertőzött, terhes nőt tartanak orvosi megfigyelés alatt, hatan közülük egészséges gyereket szültek. 

Rovatok