Index Vakbarát Hírportál

24 herointúladagolás egyetlen éjszaka alatt

2016. szeptember 11., vasárnap 09:19

Ohio államban elég régóta okoz komoly problémát a heroin: 2014-ben az USA államai közül második helyen álltak az ópiátszármazékokkal kapcsolatba hozható halálesetek tekintetében, pénteken este pedig 24 herointúladagolást jelentettek Akron városából. Egyelőre nem tudni, mi lesz a 24, jelenleg is kórházban ápolt áldozattal, de egy nappal korábban, csütörtökön négy embert már bevittek túladagolás miatt, akik nem élték túl a hétvégét. Idén eddig 112-en haltak bele a heroinba Ohióban, és itt készült az a felvétel is múlt héten, amin egy autót vezető, heroinnal belőtt apát ábrázolt, aki mögött ott ült a kisfia is.  

A CNN jelentése szerint a 24 jelenlegi eset között nincs összefüggés, ha azt az egyet nem számítjuk, hogy DEA, az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal szerint Ohióban nagyon nagy mennyiségben került az utcára fenantillal és carfentanillal szennyezett heroin. A fentatil egyfajta dizájnerdrog, az a szintetikus heroin, ami például Prince halálát is okozta, és aminek a múlt hónapban, egy ohiói zenei fesztivál után jelentett tömeges túladagolást is betudják. 

A másik bűnös, a carfentanil, a nagytestű álltok esetében alkalmazott nyugtató, amit a legerősebb ópiátszármazéknak tekintenek. A DEA szerint a hatása tízezerszer erősebb, mint a morfiumé, lelassítja a légzést és emberi alkalmazása szigorúan tilos - 2 milligramm is elég belőle, hogy egy felnőtt elefántot kiüssön.

A drogterjesztők ezzel a két szerrel ütik fel az utcára kerülő heroint, hogy az még hatásosabb legyen, és mivel ezek az anyagok jóval olcsóbbak, mint a heroin, hogy miné nagyobb legyen a hasznuk. A problémát az okozza, hogy a dealereknek fogalmunk sincs a mennyiségekről, így olyan arányban adagolják a szintetikus anyagokat, ami halálos túladagolást eredményez.  

Rovatok