Index Vakbarát Hírportál

Nyugati követségek elleni merényletsorozat hiúsult meg

2016. szeptember 16., péntek 07:28

A német példát követve egy napra bezárják az ankarai brit nagykövetséget - ismerteti a brit külügy csütörtöki döntést a Guardian. A török fővárosban az egyik legnagyobb, arabul Íd al-Adhá-nak, törökül pedig Kurban bayramı-nak nevezett muszlim ünnepségsorozat pénteki napjára szüneteltetik a követségi munkát, méghozzá a terrorveszély miatt. Németország szerdától tartja zárva követségét, konzuli irodáit és a német iskolákat.

Törökországbanban egyébként a kormányhivatalok és a pénzügyi piacok hétfőtől csütörtökig zárva tartottak, tekintettel az ünnepre.

A Foreign Office attól is óvja a brit állampolgárokat, hogy Törökország déli határvidékére utazzanak, konkrétan Diyarbakir városát, illetve a szíriai határ 10 kilométeres övezetét tartja veszélyesnek. Az okokat nem részletezik, de Diyarbakir a kurd gerillák és a török biztonsági erők összecsapásai miatt vált veszélyessé, a szíriai határ pedig az Eufrátesz Pajzsa hadművelet miatt a török hadsereg és a vele szövetséges szír ellenzéki milíciák felvonulási területévé vált.

Frissítés: nem volt vaklárma az óvatosság

Péntek reggelre kiderült, hogy az angolokat és németeket a török biztonsági szervek figyelmeztethették, mivel négy embert őrizetbe vették az IS négy szimpatizánsát azzal a gyanúval, hogy szeptember 13 és 17 között merényletsorozatot akartak elkövetni a diplomáciai képviseletek ellen. 

Rovatok