Index Vakbarát Hírportál

Szíriai katonákat bombáztak az amerikaiak

2016. szeptember 17., szombat 23:45

A szír hadsereg főparancsnoksága szerint az amerikai vezetésű koalíció szombaton az ő katonáira mért légi csapást – írja az MTI. A légicsapás utat nyitott az Iszlám Állam előtt, így a harcosaik akár elfoglalhatják az állásaikat is.

A hadsereg közleményében az áll, hogy a támadás döntő bizonyíték arra, hogy Washington és szövetségesei támogatják az Iszlám Államot.

A légicsapás hírét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (ODSH) is. Az első hírek szerint legalább 30 szíriai kormánykatona veszett oda. A szíriai kormány tájékoztatásában 62 halott, és több mint száz sebesült szerepel. A cikk írásának pillanatában a CNN 83 halálos áldozatról és legalább 120 sebesültről ír.

Az ODSH kitért arra, hogy orosz harci gépek is bombáztak ugyanakkor és ugyanott, nevezetesen Dzsebel Tardánál, a Deir al-Zor-i repülőtér közelében. Ez egybevág az orosz értesülésekkel.

Az orosz védelmi minisztérium megjegyezte: ha a koalíció tévedésből bombázta a szíriai kormány hadseregét, akkor az jól mutatja, hogy Washington csökönyösen elutasítja a szíriai akciók összehangolását Oroszországgal. A Russian Times cikke szerint Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgeti.

Az Egyesült Államok közzétette, hogy hol mért légi csapást szombaton az Iszlám Államra. Eszerint a terrorszervezet öt ellátási útvonalát bombázta Deir al-Zornál. A támadáshoz F16-os vadászgépeket és A10-eseket használtak. A városnak csak néhány része és a repülőtere van a szíriai kormányerők kezén. 

Rovatok