Index Vakbarát Hírportál

A földdel teszik egyenlővé Hitler szülőházát

2016. szeptember 20., kedd 13:25

Úgy tűnik, végleg búcsút mondhatunk Hitler szülőházának, az osztrák állam ugyanis jövő hónapban megveszi a jelenleg magánkézben lévő épületet, írja az Express

Adolf Hitler 1889-ben született Braunauban, születésének helyszíne pedig évtizedek óta okoz problémákat a város lakosainak és az osztrák politikusoknak egyaránt. A háznak Hitler születése óta több funkciója is volt. A Harmadik Birodalom idején zarándokhelynek számított a hűséges nácik számára. A második világháború után volt raktár, könyvtár, sőt egy ideig rokkantak számára szolgált műhelyként.

A jelenleg magánkézben lévő épület most üresen tátong, tulajdonosának pedig havi ötezer eurós bérleti díjat fizet az osztrák állam. 2012-ben felmerült az ötlet, hogy egy orosz parlamenti képviselő megvenné, hogy aztán lerombolja, de ebből végül nem lett semmi. Az osztrákok idén ezt az ötletet elevenítették fel, mikor úgy döntöttek, kötelező jelleggel megvásárolják az épületet, nehogy a jövőben "náci szentély" legyen belőle.

A belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata alapján egyelőre még nem született döntés arról, hogy mit tegyenek az épülettel. Ezt jelenleg egy bizottság tárgyalja, ahol a teljes lerombolás mellett az is felmerült, hogy holokauszt-emlékművé alakítsák a házat.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter a lerombolás mellett áll, szerinte egyszer és mindenkorra meg kell semmisíteni a nácizmus ezen szimbólumát, hiszen a hely a mai napig népszerű a neonácik körében.

Rovatok