Index Vakbarát Hírportál

Obama 650 millió dollárt kalapozott össze a menekülteknek

2016. szeptember 20., kedd 15:29

A világ menekültjeinek megsegítésére 650 millió dollárt (csaknem 180 milliárd forintot) ajánlott fel 51 amerikai vállalat - jelentette be a Fehér Ház, nem sokkal a Barack Obama amerikai elnök vezetésével tartandó menekültügyi tanácskozás kezdete előtt.

A támogatók listáján van többek között:

A társaságok kötelezettséget vállaltak arra, hogy hozzájárulásukkal a világ több mint 20 országában mintegy 6,3 millió menekültnek könnyítik meg az oktatáshoz, a munkához és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az ENSZ jelentése szerint egyébként 65 millió ember él távol az otthonától háborúk, üldöztetés vagy mélyszegénység miatt.

A menekültügyi tanácskozás előtt Obama fogadni fogja a támogatásra ígéretet tevő cégek néhány vezetőjét, majd megbeszélést tart Jordánia, Mexikó, Svédország, Németország, Kanada és Etiópia kormányának képviselőjével, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, akiktől azt várja, hogy további 3 milliárd dollárral növeljék a humanitárius segélyek nagyságát.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet szerint a keddi találkozó nem csodaszer a válságra, hanem inkább azt mutatja, mit képes elérni az Egyesült Államok, ha egy globális ügy élére áll.

Ahogy azt megírtuk, Soros György egyéni felajánlást tett az ENSZ közgyűlése alkalmából, bejelentette, hogy félmilliárd dolláros (138 milliárd forintos) beruházással készül támogatni a menekültek és migránsok által indított startup vállalkozásokat, cégeket és társadalmi kezdeményezéseket.

Rovatok