Index Vakbarát Hírportál

Baszd meg, EU! Megismétlem: Baszd meg!

2016. szeptember 21., szerda 12:13

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek júniusban hivatalba lépett elnöke rettentően felkapta a vizet azon, hogy az Európai Unió felszólította őt, hagyjon fel a droggyanúba keveredett emberek bíróságokat megkerülve végrehajtott kivégzésével. A Davao város polgármestereként már korábban is halálbrigádokat foglalkoztató Duterte a felszólításra a fülöp-szigeteki Inquirer tudósítása szerint következőképp reagált:

Olvastam az Európai Uniós elítélő nyilatkozatát. Azt mondom erre: Basszátok meg! Ezt az egészet csak azért csináljátok, mert vezekelni akartok bűneitekért.

A hazai pályán, davaói önkormányzati tisztségviselőknek előadott tirádában Duterte abból vezette le az EU emberi jogok iránti elkötelezettségét, hogy a tagállamoknak bűntudata van a múltban elkövetett atrocitásaik miatt (a délkelet-ázsiai ország egyébként 1898-ig spanyol gyarmat volt, utána amerikai protektorátus alá került). Fejtegetése szerint például a britek és franciák az arabok lemészárlásában jeleskedtek,

és most meg veszik a bátorságot ahhoz, hogy felettem ítélkezzenek. Hát megismétlem: basszátok meg!

A Fülöp-szigetek elnökéről borzalmas részletek derültek ki, amikor önkormányzati halálbrigádjának egyik tagja, az 57 éves Edgar Matobato névvel vállalta vallomását egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt, amit a tévé is élőben közvetített. Eszerint Duterte legalább ezer embert végeztetett ki ítélet nélkül - a bűnözőkön kívül politikai ellenfeleit is. Duterte elnöki mandátuma alatt az általa bevezetett szükségállapot ürügyén országos szintre terjesztette ki az önbíráskodást, számítások szerint legalább 2400-an haltak meg a kivégzőosztagok tevékenysége következtében; sok áldozatnak nem volt köze a drogkartellekhez, csak épp rossz időben volt a rossz helyen . 

Rovatok