Index Vakbarát Hírportál

Az orosz titkosszolgálat állhatott a német pártok elleni hekkertámadás mögött

2016. szeptember 21., szerda 12:19

A Süddeutsche Zeitung nevű müncheni lap és a német közmédiával közös tényfeltáró munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy orosz hírszerzéshez köthetőek azok a hekkerek, akik augusztusban feltörték a német szövetségi parlament, a Bundestag több pártjának szervereit, írja az MTI.

Az informatikai támadást vírussal fertőzött levelekkel indították, az e-maileket augusztus 14-én és augusztus 25-én kapta meg a Bundestag számos politikusa és több pártszervezet, például a Baloldal szövetségi pártigazgatósága, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség ifjúsági szervezete és a CDU Saar-vidék tartományi szervezetének vezetősége. A Saar-vidék azért is érdekes, mert ugyan nem tartozik a legfontosabb tartományok közé, de jövő márciusban helyi törvényhozási választást tartanak a tartományban. Emiatt arra gyanakszik a vizsgálóbizottság, hogy a hekkerek közvetlenül a választások előtt

a megszerzett titkos információk nyilvánosságra hozatalával akarják majd befolyásolni a német közvéleményt. 

A leveleket egy hq.nato.int végződésű címről küldték, ilyet a NATO brüsszeli központjában használnak. A levelek szövege szerint a mellékelt linkre kattintva hozzá lehet jutni az atlanti szövetségnek az olaszországi földrengésről, illetve a törökországi puccskísérletről gyűjtött friss információihoz, de a link egy olyan szerverre vezetett, amely ártó szándékú programot, illetve kémszoftvert telepít a számítógépre. A német szövetségi informatikai biztonsági hivatal szerint az apt28 vagy Sofacy Group néven ismert hekkercsoport hajthatta végre a támadást. A csoport nyugati hírszerző szolgálatok szerint az orosz katonai hírszerzés és a polgári hírszerzés irányítása alatt áll.

Az orosz titkosszolgálatok jelenlegi akcióiról, és szervezeti hátteréről itt olvashat részletesebben>>>>>>>>

Rovatok