Index Vakbarát Hírportál

Nem engednek haza hat gyanús németet Törökországból

2016. szeptember 21., szerda 13:35

Nem térhet haza Törökországból az a hat német állampolgár, akiket a török kormány a júliusi puccskísérlet támogatásával vádol, írja a Local.  

Az isztambuli kormány szerint a visszatartottak szimpatizálnak az életek százait követelő véres puccskísérlet vezetőjével, Fethullah Gülennel. A jelenleg az USA-ban száműzetésben tartózkodó Gülen követőitől és a puccsistáktól Recep Tayyip Erdoğan elnök sokat kritizált módszerekkel tisztogatja az országot

A hat fő közül egy házaspár Szászország déli részéről turistaként érkezett az országba, felnőtt korú, ott élő gyerekeiket látogatták meg, és a puccs idejére Isztambulban rekedtek. Még ketten, egy 48 éves anya és lánya szintén nem térhetnek haza, pedig a lány a tájékoztatások szerint Németországban egyetemista. 

A német külügyminisztérium államtitkára, Markus Ederer korábban augusztusban tárgyalt a török kormánnyal egy baden-württembergi nő szabadon engedéséről. Kifejezte elvárását, hogy a puccsisták ellen jogszerűen járjanak el.

A hadseregre, rendőrségre és civilekre is kiterjedő tisztogatások miatt többek között az Amnesty International is elmarasztalta Erdoğant. A jogvédő szervezet szerint a török börtönökben uralkodó állapotok embertelenek, azt állítják, hogy fizikai és szexuális erőszak érhette a foglyokat. 

Rovatok