Index Vakbarát Hírportál

Irán szerint hiba lenne leállítani a szíriai bombázásokat

2016. szeptember 22., csütörtök 06:31 | aznap frissítve

A szélsőséges fegyvereseknek kedvezne Szíriában, ha Damaszkusz és Moszkva leállítaná légitámadásait, mondta Haszán Róháni iráni elnök az NBC-nek.

Ha a szír kormány és Oroszország teljesítené az Egyesült Államok kérését a bombázások beszüntetésére, az az Iszlám Államnak és az an-Nuszra Frontnak (új nevén Dzsabhat Fatah as-Samnak) kedvezne, mondta. "Nyomás alatt kell tartani őket. Ha a földön tartjuk a repülőgépeket, az száz százalékban nekik kedvez".

A Teherán és Moszkva támogatását élvező szíriai kormány hétfő este felmondta az egy héttel korábban életbe lépett fegyverszünetet. A hadsereg szerint a "terroristacsoportok" (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristáknak nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, lőszerkészletük feltöltésére használták ki, és több mint 300 alkalommal meg is sértették a fegyvernyugvást.

Hétfőn 20 halálos áldozatot követelő támadás érte az ENSZ Törökországból Aleppóba tartó segélykonvoját. Az incidensért Moszkva és Washington egymást tartja felelősnek. A támadás óta a világszervezet leállította a segélyszállításokat Szíriában.

Rovatok