Index Vakbarát Hírportál

Amerikában nem lehet betiltani a szavazólap lefotózását

2016. szeptember 30., péntek 22:26

A Nemzeti Választási Bizottság mai ülésén törvénysértőnek nevezte a kvótanépszavazáson érvénytelen szavazat leadására buzdító Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációját, amellyel a felhasználók telefonjukkal megoszthatták (volna) a szavazólapjukról készült fotókat. Még az is felmerült, hogy a pártot megbüntetik, de végül ettől az NVB eltekintett.

Szórakoztató véletlen, hogy Bostonban az USA illetékes fellebbviteli bírósága épp egy nappal korábban helyezett hatályon kívül egy 2014-es New Hampshire-i jogszabályt, ami ezer dolláros büntetés terhe mellett tiltotta meg a szavazólapok lefotózását. A törvény alkotói az ellen a vélt veszély ellen próbáltak fellépni, hogy a választókat pénzzel vagy megfélemlítéssel befolyásolják. A jogszabály alkotmányosságával kapcsolatos per kezdeményezői közösségi oldalakon posztolták a fotókat.

A két eljárás teljesen különböző, ahogy a két ország jogrendje is, a párhuzam mégis érdekes. Itthon, az NVB szerint az (érvénytelen) szavazatokról készült fotók a választás titkosságát sértették volna, és így alkalmasak lettek volna a választási rendbe vetett közbizalom aláásására. A bostoni bíróság viszont a szólásszabadsághoz való jog felől közelített: az ítélet szerint a "választási szelfik" tiltása egy alaptalan veszélyre hivatkozva túlzó mértékben korlátozza a szólásszabadsághoz való jogot. És különben is: a bíróság szerint egy kép többet ér ezer szónál.

Rovatok