Index Vakbarát Hírportál

Terrorcselekmény gyanújával tartóztattak le egy francia gimnazistát

2016. október 1., szombat 15:45

Elfogott a francia rendőrség egy 15 éves gimnazistát, akit azzal vádolnak, hogy terrorcselekményre készült. A gyanú szerint a fiút egy franciai dzsihadista szervezet irányította. A gimnazista kódolt üzeneteken keresztül tartotta a kapcsolatot a szervezet egyik vezetőjével, Rachid Kassim-mal a Telegramon, - ami a francia radikálisok körében a legelterjedtebb kommunikációs eszköz. A fiút még szerdán fogták el szülei otthonában, Domont-ban, és 48 órán keresztül kihallgatták. A vizsgálat egyik ismerője szerint a fiú azt mondta, végül elállt a tervtől és nem tervezett terrorcselekményt.

A hatóságok szerint a fiú nagyon aktív volt a Telegramon, és több olyan csatornát is követett, ami dzsihadista propagandát hirdet. Szeptember 14-én már Párizsban is letartóztattak egy tinédzsert, aki állítólag erőszakos cselekményre készült, a - most előállított fiú vele is kapcsolatban volt. És mindketten

A francia miniszterelnök Manuel Valls szerint a szélsőséges eszmék egyre népszerűbb a francia fiatalok körében, közel 15 ezerre tehető azoknak a száma, akik radikalizálódtak.

Rovatok