Index Vakbarát Hírportál

Jön a német iszlám!

2016. október 2., vasárnap 20:54

Wolgfang Schäuble német pénzügyminiszter arra szólította fel az országban élő muszlimokat, hogy hozzák létre a "német iszlámot", ami a liberalizmuson és a tolerancián mint német értékeken alapul.

A veterán kereszténydemokrata politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent esszéjében egyfelől elismerte, hogy kihívást jelent Németországban a muszlimok növekvő száma, egyúttal azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad összemosni a menekültválságot, a migrációt és a terrorizmust, és nem engedhető meg a muszlim vallású németekkel szembeni diszkrimináció.

Schäuble szerint a muszlimok növekvő száma megváltoztatja a német társadalmat, és alkalmazkodást igényel mind a muszlimok, mind a többségi társadalom részéről. Azonban a bevándorlás végső soron a globalizáció egy velejárója, és a menekülthelyzet is végső soron csak a globalizáció egy tünete. A történelem során Európa is megváltoztatta a világ sok másik részét, ahogy a külvilág történései is változtatták Európát; ez most is így van, és nem lehet kikerülni – hangsúlyozta. 

A pénzügyminiszter – akit sokan Angela Merkel kancellár esetleges utódjaként tartanak számon – a Németországban élő muszlimoktól az alkalmazkodás kapcsán azt várja el, hogy német muszlimként gondoljanak magukra, és

szervezzék meg a maguk "német iszlámját".

A többségi társadalomnak bár kihívás lehet, hogy a menekültválság folyományaként egyre többet kell majd a mindennapokban eltérő kultúrkörből származó, jellemzően muszlim bevándorlókkal találkoznia, azonban nem szabad, hogy a muszlimok kirekesztettnek érezzék magukat Németországban, és nem szabad az integrálódott németországi muszlimokat elidegeníteni – írta. 

Wolfgang Schäuble szerint a lényeg, hogy lehetővé kell tenni a szabad és barátságos egymás mellett élést, azt, hogy a muszlimok a társadalom teljes jogú tagjaivá váljanak; a német társadalom többsége pedig szerinte ugyanezt szeretné. 

Rovatok