Index Vakbarát Hírportál

Plágiummal vádolják a cseh belügyminisztert

2016. október 5., szerda 14:02

A parlamenten kívüli cseh Kalózpárt szerdán hozta nyilvánosságra, hogy speciális szoftverek segítségével megvizsgáltatta Chovanec egyetemi diplomamunkáját, és kiderült, hogy annak néhány része szóról szóra megegyezik egy interneten található korábbi anyaggal, ami a középiskolai érettségik kérdéseire adott válaszok között található - közölte az MTI. 

Milan Chovanec nyilatkozatban azonnal visszautasította a vádat, kijelentette: személye elleni politikai támadásról van szó, amit a Kalózpárt a hétvégi regionális helyhatósági és részleges szenátusi választások előtti kampányban akart kihasználni.

Vitatható egyetem

A szociáldemokrata politikus 2009-ben a pilseni (Plzen) Nyugat-csehországi Egyetemen szerzett jogi diplomát. Az egyetem jogi karát néhány éve megszüntették, miután kiderült, hogy ott számos befolyásos közéleti személyiség, politikus, képviselő, rendőr szerzett nagyon vitatható körülmények között jogi diplomát. A vitatott diplomamunkák többsége ismeretlen okokból időközben eltűnt a jogi kar könyvtárából.

Milan Chovanec abban az időben a Pilseni régió egyik vezető embere volt, 2010-től 2014-ig pedig a régió elöljárójának a tisztségét töltötte be. "Mai szemmel nézve ez a művecske nem ideális, de a maga idejében megfelelt a követelményeknek" - reagált a bírálatra a mai belügyminiszter. Megjegyezte: a pilseni egyetem botrányai miatt már korábban úgy döntött, hogy jogászi címét nem fogja használni és nem is használja.

Rovatok