Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt lett Washington antiszemitizmus elleni törvényjavaslatának reklámarca

2016. október 8., szombat 08:27

A magyar közélet hiába lépett rég túl rajta, az Egyesült Államokban továbbra is felemlegetik Bayer Zsolt lovagkeresztjét. Szeptember elején Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet beszélt arról, hogy ahol a zsidókat támadják, ott általában más kisebbségeket is "zaklatnak", például a bevándorlókat és a menekülteket. Ennek egyik példája szerinte Magyarország, és Bayer Zsolt kitüntetése. 

A Fidesz egyik kedvenc publicistáját ismét elővették, nem is akárhogy.

Most, egy hónappal később az Egyesült Államok Képviselőházának az antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportja (Bipartisan Taskforce for Combating Anti-Semitism) egy új törvényjavaslat-tervezetet mutatott be, melynek Bayer Zsolt lett az egyik, mondjuk úgy, reklámarca. A javaslat (Combating European Anti-Semitism Act of 2016) lényege, hogy az amerikai kormány még jobban figyeljen oda az antiszemita jelenségekre Európában, hogy a jelenségről legyen több információjuk, és még határozottabban lépjenek fel ellene.

A törvényjavaslatot bemutató közös nyilatkozatban pedig a munkacsoport demokrata és republikánus képviselői az antiszemita tendenciák felsorolásakor egyedül Bayer Zsoltot említik név szerint is:

„Megdöbbentő, hogy a 21. században az antiszemitizmus szerte Európában erősödik. Utcai gúnyolódások és fenyegetések; erőszakos támadások az iskolákban és a zsinagógákban;

antiszemita hangokat és üzeneteket felerősítő kormányok, mint például azok a magyar vezetők, akik egy tekintélyes állami díjat adtak az antiszemita írónak, Bayer Zsoltnak;

mindezek miatt számos európai zsidó kénytelen felülvizsgálni, hogy még mindig van-e számára jövő a saját országában. Ez elfogadhatatlan, és mi továbbra is arra kérjük az európai vezetőket, hogy szólaljanak fel az egyre növekvő probléma ellen" – áll az amerikai demokrata és republikánus képviselők közös nyilatkozatában.

A munkacsoport nem először nyilvánul meg magyar ügyekben, tavaly decemberben a Hóman-szobor miatt szólaltak meg. Az amerikai képviselők akkor sem azt akarták megmondani, kinek lehet szobra Magyarországon és kinek nem, csak azt kérték, hogy ahhoz ne asszisztáljon a magyar állam, ne adjon rá közpénzt. Ehhez hasonlóan most sem azt állítják, hogy a magyar kormány vagy annak vezetői antiszemiták lennének, de kifogásolják, hogy Bayer állami kitüntetésével antiszemita hangokat és üzeneteket erősítenek fel.

Bayer kitüntetése miatt több mint száz korábbi kitüntetett küldte vissza a köztársasági elnöknek a lovagkeresztjét, de sem Áder Jánost, sem a kormányt nem hatotta meg a tiltakozásuk.

Rovatok