Index Vakbarát Hírportál

Oroszország ötödször is megvétózta a tűzszünetet Szíriában

2016. október 8., szombat 23:47

Oroszország megvétózta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére és humanitárius folyosók megnyitására szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban, írja az MTI.

Később a testület elutasította azt az orosz indítványt, amely szerint a fegyvernyugvás megteremtése érdekében kivonnák az an-Nuszra Front fegyvereseit a szíriai Aleppó keleti részéből.

A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem.

A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szavazás előtti napon azt mondta: a szombat "az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e, vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre".

Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppó felett. Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela. Angola és Uruguay tartózkodott. Ellenezte a BT kilenc tagja, többek között Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete még a szombati szavazás előtt bejelentette, hogy elutasítja a francia javaslatot, és oroszellenességet vetett kollégái szemére. "Ez az egyik legfurcsább színjáték az ENSZ BT történetében. Két határozatról is szavazunk, és tudjuk, hogy egyiket sem fogadják el" - jelentette ki Csurkin.

Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét légicsapásokkal támogatja. Aleppó keleti, lázadók által tartott negyedeit a kormánycsapatok ostromgyűrűbe fogták és hetek óta intenzíven támadják.

Rovatok