Index Vakbarát Hírportál

Több száz sebesült és halott egy jemeni temetőt ért légicsapásban

2016. október 8., szombat 19:31

Több mint 450 ember vesztette életét vagy sebesült meg szombaton Jemenben, amikor légicsapás érte egy temetés résztvevőit, írja az MTI.

A húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában gyászszertartást tartottak egy helyi temetkezési csarnokban Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére.

A szaúdi  vezetésű koalíció két légicsapása először a csarnok közelét érte, mire a gyászolók egy része kimenekültek az épületből. Szemtanúk a Hszinhua kínai hírügynökségnek arról számoltak be, hogy egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol még mindig több százan voltak. 

Egyelőre ellentmondásos adatok állnak rendelkezésre a halálos áldozatok számáról. Korábban egészségügyi források legalább 140 halottról, vagy sebesültről tettek említést. Jemeni tisztségviselők szerint legalább 45-en haltak meg és több mint 100-an sebesültek meg - közölte az AP amerikai hírügynökség.

A Hszinhua egy helyi mentőmunkásra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább 160 halálos áldozat van, köztük magas rangú húszi tisztségviselők is. "Egyre több elszenesedett holtest kerül elő. Legalább 160-at számoltam eddig, de többen is vannak a gyászcsarnok törmeléke alatt" - mondta Háled Juszuf. Hozzáfűzte: félő, hogy Dzsalál ar-Ruvaishán és a főváros polgármestere, Abdul-Kádir Hilal is a halottak közt vannak.

Néhány szemtanú szerint magas rangú húszi vezetők mellett a velük szövetséges Ali Abdullah Száleh volt államfő is a teremben volt a légi támadások idején.

A bombázások helyszínéről gomolygó füstöt több kilométernyire is lehetett látni. Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök nemzetközileg elismert kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost.

Az ENSZ összesítése szerint a harcokban 10 ezer ember halt meg, 35 ezren megsebesültek és legalább 3 millióan hagyták el otthonukat. A világszervezet szerint a fegyveres viszály humanitárius válságba sodorta az országot.

Rovatok