Index Vakbarát Hírportál

Terroristagyanús férfit fogtak a német kommandósok

2016. október 9., vasárnap 19:51

Vasárnap a német rendőrség kommandós alakulatai az előző napi akciót követően megrohamoztak egy másik lakást is Chemnitzben, és őrizetbe vettek egy férfit - írja az MTI. Az akciót a terrorizmussal gyanúsított és körözés alatt álló 22 éves szíriai Dzsaber al-Bakr utáni hajsza keretében hajtották végre.  

"Senki sem sérült meg, és senki nem lőtt. Egy férfit vettek őrizetbe, akit most kikérdeznek" - közölte Tom Berhardt, a szászországi tartományi bűnügyi hivatal szóvivője.

Bakr chemnitzi lakását a német rendőrség egy nagyszabású akció keretében rohamozta meg szombaton, a lakásban a hatóságok több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak. A Focus Online szerint a titkosszolgálat már jó ideje megfigyelte Bakrt, akinek körözési fényképét közzétették a hatóságok és lakosság segítségét kérték az elfogásához. Szombat délután három embert is őrizetbe vettek. Kettejüket időközben elengedték, az egyik férfit viszont azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt és bűntársa Bakrnak.

Vasárnap reggel a rendőrség a Bakr utáni hajsza keretében a berlini Tegel repülőtéren előállította egy repülőgép utasát is, aki a rendőrség közlése szerint hasonlít a 22 éves szíriaira. Arról azonban továbbra sincs biztos információ, hogy esetleg magáról a Bakrról van-e szó.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Államhoz vezetnek, a  Bild nyomozókra hivatkozva arról számolt be, hogy a 22 éves férfit ISIS-esek képezhették ki. Erre utal legalábbis a lakásban talált robbanószer típusa (aceton-peroxidként), de nem kizárható az sem, hogy a férfi nem tagja a terrorszervezetnek.

Rovatok