Index Vakbarát Hírportál

A kolumbiai elnök a polgárháború áldozatainak adja a Nobel-díj pénzjutalmát

2016. október 10., hétfő 08:54

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy a hazájában több mint fél évszázadon át tartó polgárháború áldozatainak adományozza a neki ítélt Nobel-békedíjjal járó 925 ezer dolláros, azaz több mint 250 millió forintot érő pénzjutalmat.

Juan Manuel Santos erről vasárnap beszélt, amikor családjával és vezető tisztségviselőkkel együtt felkereste Bojayát, amelyet súlyosan érintett a fegyveres konfliktus. Bojayában 2002-ben a FARC gerillái aknatámadást hajtottak végre az egyik templom ellen, és a támadásban legalább 79-en életüket vesztették, köztük sok gyerek is. Az államfő megígérte Bojayá lakóinak, hogy továbbra is a béke garantálásán fog dolgozni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezettel együtt.

Kolumbiában a lázadókkal folytatott hosszas tárgyalások után szeptember 26-án békeszerződést írtak alá az 52 évvel ezelőtt kezdődött, több mint 220 ezer ember életét követelő fegyveres konfliktus lezárásáról. A békeszerződést az október 2-án tartott népszavazáson akarták megerősíteni, ezen azonban a választók 50,2 százaléka nemmel szavazott. 

A kormányfő által meglátogatott Bojayá lakosságának több mint 96 százaléka a béke mellett tette le a voksát a referendumon. A békeszerződés lehetővé tenné a FARC-nak, hogy induljon a 2018-as elnöki és parlamenti választásokon, és 10 kongresszusi mandátumot is biztosítanának a gerillacsoportnak 2026-ig.

A gerillák felhagynának a drogkereskedelemmel, és részt vállalnának a kolumbiai vidékfejlesztésben. A megállapodás egyik ellentmondásos pontja az, hogy a gyilkosságokért, robbantásos támadásokért és egyéb bűncselekményekért felelős gerillaparancsnokoknak egy különleges bíróság előtt kellene felelniük, amely viszont börtönbüntetések helyett alternatív büntetést szabna ki rájuk, például aknamentesítésre köteleznék őket.

A békeerőfeszítéseiért odaítélt Nobel-békedíjat december 10-én adják át Santosnak a norvég fővárosban.

Rovatok