Index Vakbarát Hírportál

Hamis vadászgépeket adott el egy ukrán cég Horvátországnak

2016. október 10., hétfő 12:18

A horvát légierő 2013-ban 132,9 millió kunás (5,3 milliárd forint) értékű szerződést kötött tizenkét darab Mig-21-es vadászgép javításáról és öt új gép vásárlásáról. A megvásárolt gépek folyamatosan meghibásodtak, ezért a katonai ügészség nyomozást indított az ügyben. Kiderült, hogy a megvásárolt gépek sorozatszámait átütötték, az alkatrészek sorozatszámai nem egyeznek a vásárlásról szóló dokumentumokon lévőkkel, írja az MTI.

A nyomozás kiderítette, hogy a megvásárolt repülőgépek törzsei Bulgáriából származnak, olyan harci repülőkből, amelyeket hivatalosan már megsemmisítettek. A bolgár légierő 1998-ban még használta ezeket a gépeket, majd három évvel később kivonták őket a hadrendből, erről akkor a NATO-t is értesítették. Az is kiderült, hogy az öt új vadászgépből kettő motorjának is ismeretlen az eredete, és a szárnyak sem Algériából származnak, ahogy az a leírásban szerepel.

Az ukrán céggel a szerződést Ante Kotromanovic volt szociáldemokrata védelmi miniszter írta alá 2013 júliusában. A harci gépek egy évvel később, négy hónappal a határidő után érkeztek meg Horvátországba. A tesztelést eredetileg Ukrajnában kellett volna elvégezni, ez azonban nem történt meg.

A katonai ügyészség a sorozatos meghibásodások után 2016 márciusában indított nyomozást az ügyben. Júliusban a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a védelmi minisztérium technikai bizottságának két tagja ellen indított eljárást. A vád szerint Ivica Josipovic, az érintett ukrán Ukrszpecekszport cég képviselője is, kenőpénzt adott a horvát Ivan Covic őrnagynak, hogy megbízásokat kössön a céggel.

Rovatok