Index Vakbarát Hírportál

Jóvátételt fizet a német állam a háború után bebörtönzött német melegeknek

2016. október 10., hétfő 16:05

A német kormány 30 millió eurót (nagyjából 9 milliárd 124 millió forintot) különített el a költségvetésből annak a több, mint 50 ezer férfinak a kompenzálására, akiket homoszexualitásuk miatt zártak börtönbe annak a törvénynek az értelmében, ami formálisan egészen 1994-ig büntette a saját nemükhöz vonzódó német férfiakat - írja az Independent.

Ennek a törvénynek az értelmében több mint 140 ezer embert ítéltek el Kelet- , és Nyugat-Németországban az 1960-as évek végéig, ezt követően pedig bár a törvény jogilag érvényes maradt, de már alkalmazták a gyakorlatban.

Németországban először az 1870-es években kriminalizálták a homoszexualitást, de a törvényt a náci uralom alatt szigorították, és ez alapján küldték meleg férfiak ezreit koncentrációs táborokba. A háború után sem állt le a melegek üldözése, ugyanis ha valakiről kiderült, hogy meleg, akkor az otthonát és a munkáját is elveszthette ekkoriban. A náci üldöztetésért 2002-ben volt jóvátétel, de a háború utáni ítéletek miatt még nem kompenzálta az érintetteket.

Heiko Maas, a német igazságügyminiszter azt mondta, a kompenzáció nagyságáról egyedileg döntenek majd a börtönbüntetés hosszúsága alapján. Arra számítanak, hogy nagyjából 5000 ember fog bejelentkezni kompenzációért.

Rovatok