Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúval oszlatták szét a merényletre emlékezőket Ankarában

2016. október 10., hétfő 12:54

Egy évvel ezelőtt két robbanás rázta meg a török fővárost szombat reggel az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződésnél, egy béketüntetés helyszínén. A merényletben több mint száz ember meghalt és kétszáz megsebesült. A török kormányzat mégsem engedélyezte, hogy az évfordulón megemlékezést tartsanak a pályaudvaron.

Az MTI híre szerint vízágyút és könnygázt vetettek be több száz ember ellen, akik a tiltás ellenére megpróbáltak a pályaudvarhoz vonulni. A török rendőrség biztonsági okokra hivatkozva minden nagyobb megmozdulást betiltott és a jelentősebb útvonalakat lezárta.

A hatóságok azt ugyanakkor megengedték, hogy a merénylet áldozatainak hozzátartozói virágot helyezzenek el a támadás helyszínén.

Törökország az egy évvel ezelőtti merénylet elkövetésével az Iszlám Államot vádolta meg, ugyanakkor a terrorszervezet nem vállalta magára azt. Mivel a béketüntetésen ellenzéki és kurd aktivisták több demokráciát követeltek, valamint a kurd felkelők és a török biztonsági erők közötti erőszak befejezését, többen Erdogant és pártját hibáztatták a történtekért - Isztambulban, Izmírben és Urfában akkor több tízezren vonultak az utcára.

Rovatok