Index Vakbarát Hírportál

Egymillió, kolera elleni védőoltást kap Haiti

2016. október 11., kedd 18:11

Egymillió, kolera elleni védőoltást küld Haitinek az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a karibi országban már több mint kétszázan betegedtek meg a fertőző kórtól az utóbbi napokban, a Matthew hurrikán pusztítása óta - jelentette be kedden Dominique Legros, a szervezet koleraszakértője.

Legros Genfben tudatta az intézkedést a sajtóval, mielőtt ő maga is elutazott volna Haitire, ahol egy héttel ezelőtt legalább ezer ember halálát okozta a rendkívül erős forgószél, írja az MTI.

A szakértő közölte, hogy a tömeges oltással elejét akarják venni újabb járványgócok kialakulásának. Ennek veszélye a novembertől januárig tartó esős évszakban a legnagyobb, a hurrikán okozta károk pedig az idén tovább súlyosbítják a helyzetet, mivel a vihar víztisztító berendezéseket is megrongált. 

"A legfontosabb biztosítani, hogy a hurrikán sújtotta területen lakók tiszta vízhez jussanak. Ez az egyetlen módja a kolerajárvány megfékezésének" - mondta Legros. 

A kolera súlyos hasmenést okoz, amely órákon belül az áldozatok kiszáradásához és halálához vezethet. A betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek fogyasztása révén terjed. Lappangási ideje rövid, ami megkönnyíti a járvány kialakulását.

Rovatok