Index Vakbarát Hírportál

Sok pénz volt a szír bombagyárosnál, és mindenképpen egyedül akart lakni

2016. október 12., szerda 12:15 | aznap frissítve

A német titkosszolgálat már augusztusban felfigyelt arra a szír férfira, akinek a lakásában nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak a hétvégén, írja a Welt. Dzsaber al-Bakr menekültként érkezett Németországba, aztán több hónapig volt Törökországban és talán Szíriában is. Az Iszlám Állam nevében nagy erejű robbantást akart végrehajtani az egyik berlini repülőtéren. Vasárnap este fogták el. 

A 22 éves Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában a menekültekkel együtt érkezett Németországba. 2015 júniusában meg is kapta a menekültstátuszt. A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye. Eilenburgi lakásából azonban már egy évvel ezelőtt kiköltözött, mondta a lapnak ottani (német) szomszédja. A szomszéd szerint a visszahúzódó férfi mindig gyanúsan viselkedett. 

Az MTI összefoglalója szerint a szír férfi idén év elején hetekre, talán hónapokra is elhagyta Németországot. A német rendőrség szerint Törökországban volt, és nem kizárt, hogy Szíriában is járt, ahol az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől kaphatott kiképzést pokolgépkészítésből. 

Idén augusztusban tért vissza Németországba. Ekkor új lakást keresett, amihez segítséget kért más menekültektől, akiknek szintén gyanúsnak tűnt a viselkedése. Feltűnően sok készpénz volt ugyanis nála amerikai dollárban, és feltétlenül egyedül akart lakni. A Welt információ szerint ezért a német titkosszolgálat (BfV) már szeptember közepétől megfigyelés alatt tartotta.  

A titkosszolgálat azután döntött úgy, hogy lekapcsolja a férfit, amikor az forró ragasztót vásárolt egy üzletben. Ez lehetett az utolsó összetevő a tervezett pokolgéphez. Szombaton hajnalban megpróbálták őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, de Dzsaber al-Bakr a rajtaütés előtt elmenekült. A rendőrség speciális egységeinek beavatkozása nem volt éppen a legszakszerűbb. A Bild szerint a rendőrök érkezését a szomszédok is észrevették, és az ablakokból látni lehetett, hogy egy rendőrségi autó parkolt le a ház elé.

A titkosszolgálat sejtése bebizonyosodott: a lakásban másfél kiló robbanóanyagot, gyújtószerkezetet, és repesznek használható fémhulladékot találtak. Olyan nagy hatóerejű robbanóanyagot készített, amelynek összeállításához különleges szakértelemre van szükség. A német titkosszolgálat szerint valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren akart robbantani.

A szír férfi Lipcsébe menekült. Itt okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása.  Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget. A megkötözött terroristáról képet is közölt a Bild

Dzsaber al-Bakrt hétfő hajnalban őrizetbe vették. Ügyét magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely szerint "rendkívül szakszerűen" fogott hozzá a pokolgép összeállításához. 

A bombagyárost elfogó szíriaiak tettét elismeréssel fogadták Németországban. A Bild szerdai beszámolója szerint a kormánykoalíció két tagja, a jobboldali CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) soraiban többen a három szíriai férfi kitüntetését javasolják.

A három szír most komoly veszélyben van. Hasszán Zeinel Abidine, a Szíriát segítő lipcsei civil szervezet képviselője azt mondta: az Iszlám Állam nem felejti el az ilyet, és megtorolhatja. Abidine szerint a három férfi hőstette a Németországban élő szír menekültek körében is nagy elismerést váltott ki. 

Rovatok