Index Vakbarát Hírportál

Németország fél év alatt elbírálja az összes menedékkérelmet

2016. október 12., szerda 16:16

Trendfordulót jelez, hogy idén először több menedékkérelmet bíráltak el a német hatóságok, mint amennyi érkezett – írta az MTI a német belügyminiszter beszámolója nyomán. Thomas de Maziére szerint szeptemberben 16 százalékkal kevesebb kérelem jött, mint augusztusban.

2017 első negyedére ledolgozza lemaradását a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) – közölte a szervezet vezetője.

Az év első kilenc hónapjában 213 ezer menedékkérelem érkezett, tavaly ugyanennyi idő alatt 577 ezer.

Miközben lassult az érkezők száma, gyorsult az adatok feldolgozása is: tavaly 174 ezer menekült kérelmét bíráltak el, idén 164 százalékkal többet, 462 ezret.

Ennek ellenére még magas az elbírálatlan ügyek száma, csaknem 580 ezer.

A BAMF szerint a meghallgatásokon havonta ezer menedékkérő bizonyul gyanúsnak, a hatóság ezt jelenti a terrorelhárításnak, ahogyan azt is,ha hamis dokumentumot találnak.

Idén a menedékkérők 60 százaléka kapta meg a menekültstátuszt. 

Az önkéntes hazatelepítési programok vagy kitoloncolás révén mintegy 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el az országot. Thomas de Maziére közölte, a tárca javaslatot készít arról, hogy tegyék lehetővé a kitoloncolási őrizetet mindazok esetében, akiket jogerős határozat kötelez az ország elhagyására, és veszélyeztetik a közrendet és a közbiztonságot.

Rovatok