Index Vakbarát Hírportál

Több mint két év után kiszabadult 21 lány a Boko Haram fogságából

2016. október 13., csütörtök 13:19

A Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorszervezet szabadon engedett huszonegy diáklányt azok közül, akiket még 2014 áprilisában  raboltak el  a Chiboki Állami Lánygimnázium kollégiumából, jelentette az AP hírügynökség és a CNN. A nigériai kormány szóvivője szerint már át is adták őket, biztonságban vannak.

Az elnöki hivatal nem árult el részleteket az egyezségről, csak annyit írtak, hogy a tárgyalásokban a nemzetközi vöröskereszt és a svájci kormány közvetített.

A fegyveresek legalább 276 lányt ejtettek foglyul, ötvenhárman megszöktek, ketten meghaltak. Két évig hiába keresték őket, az első élő túszt idén májusban találták meg a nigériai Sambisa erdőben. Amina Ali egy fegyveres csoporttal járőrözött. Korábban egy megszökött lány arról beszélt, hogy olyan sanyarú körülmények közt tartották őket, hogy inkább öngyilkos merénylőnek jelentkeztek.

A Boko Haramot 2002-ben alapította Mohamed Juszuf, aki 2009-ben rendőrségi őrizetben meghalt. A szervezet véres harcot vívott az északkeleti és középső országrészben, ahol egy önálló iszlám állam megteremtésére törekedett. Több ezer embert öltek meg többek közt iskolákban, templomokban, rendőrségi épületekben. 

A szomszédos országok támogatását élvező nigériai hadsereg a Boko Haram kezére került területek nagy részét már visszafoglalta, nemrég egy légitámadásban megölték a vezetőjét és több parancsnokát.

Rovatok