Index Vakbarát Hírportál

Mégsem rombolják le Hitler szülőházát

2016. október 18., kedd 19:04

A hétfői hírekkel ellentétben úgy tűnik mégsem rombolják le Hitler szülőházát, de az biztos, hogy teljesen máshogy fog kinézni, írja a CBS.  Wolfgang Sobotka, osztrák belügyminiszter hétfőn a Die Presse-nek nyilatkozta, hogy a házat le fogják rombolni, kedden azonban már átalakításról beszélt.

Sobotka korábban azt mondta, teljes építészeti átalakításra van szükség ahhoz, hogy felismerhetetlenné tegyék az épületet és megszüntessék szimbolikus jellegét. Keddi nyilatkozata inkább ezzel vág egybe, úgy fogalmazott, a "lerombolás" nem teljesen pontos kifejezés, de az biztos, hogy annyira át lesz alakítva, hogy nem lehet majd felismerni. 

A kormány által felkért szakértői bizottság egyes tagjai úgy gondolták, hogy a lerombolás úgy veheti ki magát, mint ha Ausztria történelmének egy részét próbálnák meg kitörölni, korábban pedig egyes kormánytagok műemlékvédelmi aggályokra hívták fel a figyelmet. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy Sobotka kedden már nem lerombolásról beszélt.

A ház magánkézen van, de évek óta üresen tátong, tulajdonosának pedig közel havi ötezer eurót fizet az állam. Emellett a ház közkedvelt találkozóhelye volt a neonáciknak is, így az osztrák kormány még korábban úgy döntött, ráteszi a kezét az épületre. Ekkor még nem lehetett tudni mi lesz az épület sorsa, de Sobotka már akkor is a lerombolást támogatta, így mindenképpen érdekes fordulat, hogy most már "csak" teljes átépítésről beszél.

Rovatok