Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl meddőségnek számít a szingliség is

2016. október 23., vasárnap 07:24

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új kategorizálása szerint meddőnek számítanak majd azok a nők és férfiak is, akik nem találnak maguknak párt a gyermekvállaláshoz, magyarul szinglik. A brit Telegraph beszámolója szerint ez a lépés alapjaiban változtatja meg a meddőség definícióját, mert nem csupán egy orvosi állapotot jelöl majd.

Az új szabályok megalkotói azt mondták, az újítás jelzi, hogy mindenkinek joga van a reprodukcióhoz.

Az eddigi definíció szerint azok voltak meddők, akik nem tudtak terhességet produkálni 12 hónapnyi rendszeres, védekezés nélküli szex után sem. Most majd ide tartoznak azok is, akik képtelenek szexuális partnert vagy kapcsolatot találni illetve építeni. 

Az új WHO-standardot jövőre küldik szét az egészségügyi minisztereknek. A szervezet lépése nyomást gyakorolhat a brit egészségbiztosítóra, hogy változtasson a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó mostani szabályokon, amelyek szerint párok jogosultak erre a lehetőségre, írja a Telegraph. Az új definíció alapján a szingli nők, férfiak és homoszexuális nők, férfiak is ugyanilyen jogot élveznének.

A lap hozzáteszi: várhatóan támadások is érik majd a WHO-t, hogy kilép az egészségügyi keretekből, és átlép a szociális ügyek területére.

Rovatok