Index Vakbarát Hírportál

25 menekült holttestére bukkantak egy gumicsónakban

2016. október 26., szerda 16:26

Egy, a Földközi-tengeren hánykolódó gumicsónak aljában 25 menekült holttestére bukkantak, a vízi járműről 107 túlélőt sikerült kimenteni - írja az MTI, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezetre hivatkozva. 

A halottak közt vegyesen voltak férfiak és nők is, a testek a csónak aljában hevertek. A migránsokat szállító hajót kedd este fedezték fel.

A kimentett emberek közül 23-nak vegyszer által okozott égési sebei voltak, 7-en közülük olyan súlyos állapotban voltak, hogy Olaszországba kellett őket szállítani. Az MSF mentőegységei később további 139 migránst mentettek ki egy másik hajóról.

A mentést végző Bourbon Argos nevű hajót fedélzetén a holttestekkel csütörtökön várják a dél-olaszországi Reggio Calabriába. 

Eddig több mint 3800 Észak-Afrika partjairól indult menekült vesztette életét, vagy tűnt el idén a Földközi-tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint. A mentőegységek csak kedden közel 500 menekültet helyeztek biztonságba. Ez a szám már most magasabb a tavalyihoz képest. 2015-ben összesen 3771-en haltak meg a Földközi-tengeren.

A főbiztosság felhívta a figyelmet arra, hogy a halottak és eltűntek száma annak ellenére nőtt meg jelentősen, hogy az idén sokkal kevesebben próbálkoztak meg az átkeléssel. Tavaly több mint egy millióan kíséreltek meg átjutni a Földközi-tengeren, az idén január eleje óta csak 330 ezren. A csökkenés az Európai Unió és Törökország márciusi megállapodásának köszönhető, amelynek a célja a görög szigetekre indulók feltartóztatása. 

Legtöbben hajótörés során halnak meg, mert az embercsempészek ócska, sérülékeny járműveket használnak, és több embert zsúfolnak be egy-egy bárkába vagy gumicsónakba a hasznuk növelése érdekében.

Rovatok