Index Vakbarát Hírportál

Három erős földrengés rázta meg Róma környékét

2016. október 26., szerda 19:56 | hét éve frissítve

Három erős földrengés rázta meg Olaszországot szerda este: először negyed 8-kor egy 5,4-es, majd negyed 10-kor egy 5,9-es, végül éjfél előtt 4,6-os erősségű földmozgás történt Marche és Umbria régiókban - írja az MTI. A rengések majdnem ugyanott történtek, mint ahol az augusztus 24-ei pusztító földmozgás sújtott, amelyben 298-an vesztették életüket. Csütörtök hajnalban a földmozgásokat két utórengés követte, egy 4,1-es és egy 4,4 erősségű.

A legfrissebb jelentések szerint a katasztrófának eddig egy halottja, és néhány tucat sérültje van. Egy 73 éves férfi a földrengés okozta sokktól szívinfarktust kapott.

A földmozgások miatt számos épület megrongálódott. Az epicentrumban levő Castelsantangelo sul Nera polgármestere a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak telefonon elmondta, hogy a kisvárosban áramszünetet okozott a földrengés, az épületek megrongálódtak. Norcia városában egy középkori templom darabjai omlottak le. 

A rengéstől Róma lakosai is megrémültek, sokan a lakásokból az utcára szaladtak.  Az első hírek szerint károk keletkeztek a földrengés térségében áthaladó Salaria-országúton is. A rossz időjárás és az áramkimaradások megnehezítették a tűzoltók bevetését a földmozgások által leginkább sújtott Ussita, Camerino, Visso és Castelsantangelo sul Nera településeken. Jelentős károkat okozott a természeti katasztrófa Arquata del Trontóban is, ahol már a legutóbbi, augusztusi földrengés is súlyos pusztítást végzett. A régióban három kórházat is kiürítettek a földmozgás miatt, az iskolák pedig mindenütt zárva tartanak csütörtökön.

Az augusztusi földmozgás Amatricében szedte a legtöbb áldozatot, s a település polgármestere csütörtökön arról számolt be, hogy ezúttal is károk keletkeztek a már megrongálódott épületekben, és számos ember egy sportcsarnokban töltötte az éjszakát.

A földrengés miatt több ezren töltötték az éjszakát a szabadban, a heves esőzések ellenére sem mertek visszatérni részben megrongálódott otthonaikba, inkább autókban, sátrakban és szükségszállásokon aludtak.

A rengés nagy félelmet keltett Róma városában is, ahol sokan a lakásokból az utcára szaladtak. A római külügyminisztérium épületét evakuálták, de első jelentések egyelőre nem szólnak károkról vagy áldozatokról. 

Az olasz miniszterelnök Matteo Renzi twitterén üdvözölte azokat, akik a heves esőzésekben is a károk felmérésén és a mentésen dolgoznak. Az üzenetet azzal zárja, hogy az ország minden érintett embernek ölelését küldi.

Rovatok