Index Vakbarát Hírportál

Egy polgármester is meghalt Duterte drogdílerek elleni harcában

2016. október 28., péntek 08:29

A Fülöp-szigeteken egy kábítószer-ellenes különítmény megölt egy polgármestert és kilenc emberét - közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI.

Samsudin Dimaukom, a déli Datu Saudi Ampatuan város polgármestere és emberei hajnalban egy útellenőrző pontnál tüzet nyitottak a különítmény három gépkocsijára, és az összecsapásban meghaltak. A rendőrség azért akarta feltartóztatni a polgármestert, mert információik szerint konvoja rengeteg metamfetamint szállított.

Jogszerű, kábítószer-ellenes rendőri intézkedés volt, de a gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre

- mondta Romeo Galgo főfelügyelő a tűzpárbaj után.

Rodrigo Duterte elnök Dimaukomot azon politikusok között nevezte meg, akik szerinte részt vesznek az illegális kábítószerügyletekben. Duterte 150 köztisztviselőt nevezett meg, és azt mondta: adják meg magukat, vagy levadásszák őket. Dimaukom erre reagálva maga jelentkezett a rendőrségen, és tagadta, hogy köze lenne a kábítószer-kereskedőkhöz.

Ez az összecsapás járt eddig a legtöbb halálos áldozattal azóta, hogy a június 30-án hatalomra került Duterte különlegesen kemény leszámolást ígért a kábítószer-kereskedőkkel. A rendőrség becslése szerint azóta több mint 3600 ember vesztette életét a leszámolásban.

Rovatok