Index Vakbarát Hírportál

Újabb tízezer embert rúgtak ki a török puccs miatt

2016. október 30., vasárnap 10:06

Elbocsátottak  több mint tízezer közalkalmazottat Törökországban, mert a gyanú szerint kapcsolatban állnak a július 15-i puccskísérlet összeesküvőivel – írja az MTI a Dogan török hírügynökség alapján. Egyetemi kutatók, tanárok és egészségügyi dolgozók ezrei vannak a kirúgottak között.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az államcsínykísérletért. A török kormány a puccskísérlet leverése után rendkívüli állapotot vezetett be és törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, de nyugati kritikák szerint Recep Tayyip Erdogan elnök a rendrakást ürügyként használja a politikai tisztogatásokhoz, ezért gyakoriak a túlkapások és az emberi jogi szempontból is aggályos válaszlépések.

A mostani friss kirúgáshullám legsúlyosabban az egészségügyi, az igazságügyi és az oktatási minisztériumot érintette, ahonnan 2774, 2534, illetve 2219 embert menesztettek. Továbbá a rendelet értelmében a rektorokat választás helyett ezentúl maga Erdogan nevezi majd ki az egyetemek élére a Felsőoktatási Tanács (YÖK) jelöltjei közül.

A Reuters azt írja, emellett 15 újabb médiumot is bezártak a tisztogatások részeként, amivel már összesen több mint 160-ra nőtt a tisztogatások médiaáldozatainak száma.

Rovatok