Index Vakbarát Hírportál

Jönnek az oroszok? Óvszer is legyen nálad!

2016. november 1., kedd 17:51

Egy hetvenöt oldalas kézikönyv segítségével faragna ellenállókat a litván állampolgárokból a védelmi minisztérium egy esetleges orosz megszállás esetén, írja az MTI az RT Newsra hivatkozva.

Fontos, hogy a civilek megpróbáljanak ellenállni, ami megnehezíti az agresszornak, hogy kényelmesen berendezkedjen az adott országban

– olvasható a 30 ezer példányban kiadott könyvben.

Partizánokat faragnának az állampolgárokból arra az esetre, ha a hagyományos litván haderő már csődöt mondott. Leírják, hogyan öltözik egy partizán a hideg télben, hogyan állapítja meg az időt a nap állásából, és hogyan készíthet áramforrást az otthonában fellelhető dolgokból. A litvánok azt is megtudhatják, hogy a védelmi minisztérium szerint egyebek mellett nedves törlőkendőre és gumióvszerre is szükség lehet az erdőben bujkálás során.

A Krím-félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta ez már a harmadik hasonló jellegű litván brosúra.

Juozas Olekas litván védelmi miniszter szerint az útmutatóval nemcsak a közel 3 milliós litván lakosságnak akarnak segíteni, de azt is meg akarják mutatni, hogy „bárki, aki erőszakkal átlépi a határunkat, ellenállásra számíthat” – tette hozzá. A Rand Corporation amerikai kutatóintézet szerint Oroszországnak nem kellene több 60 óránál ahhoz, hogy legyűrje a három balti államot.

Litvánia, Lettország és Észtország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, amely idén a balti államok fokozott kérésére úgy döntött, hogy az orosz fenyegetés miatt megerősíti katonai jelenlétét keleti határvidékén.

Litvániában mintegy 160 ezer fős orosz kisebbség él. Ugyanakkor a balti államnak csupán a Moszkva szövetségesének számító Fehéroroszországgal, illetve az orosz területnek számító kalinyingrádi régióval van közös határa, Oroszországgal nincs.

Rovatok