Index Vakbarát Hírportál

Ezért jön jól Orbánnak, ha félünk a bevándorlóktól

2016. november 3., csütörtök 07:08

Mennyit hoz a konyhára mostanában Európában egy pártnak, ha keményen bevándorlásellenes? Rengeteget, mivel az egész kontinens fél, gondolnánk. Csakhogy ez nem igaz. Kizárólag ott jönnek fel az erre programot építő pártok, ahol tényleg problémás a helyzet.

Hogyan építs focicsapatot? Először is szerezz pár zsidót, mert tilos üldözni őket. Védelemnek tegyél két buzit, hogy több erő jöjjön hátulról. A kapus egy 40 éves apáca legyen, mert ő 40 évig nem engedett be semmit. A tartalék kapus pedig egy cigány, mert ők mindent felmarkolnak.

Így szól némileg rövidítve az a vicc, amit a svéd Nemzeti Demokrata Párt helyettes alelnöke küldött egy privát e-mailben október elején, és aminek a kiszivárgása után óriási botrány lett Svédországban. Főleg, hogy előtte két nappal a párt pénzügyi szóvivője elmesélt egy történetet arról, hogyan zsidóztak a német kollégái, amikor egy vágóhídon dolgozott, egy héttel korábban pedig egy olyan szabályt sürgetett a párt, hogy "egyetlen családnak, etnikai csoportnak vagy cégnek" se lehessen 5 százaléknál nagyobb kontrollja a svéd média felett.

A svéd miniszterelnök az addig csak populistának, nemzetinek, konzervatívnak, mostanában pedig leggyakrabban bevándorlásellenesnek nevezett pártra ezek után konkrétan kimondta: náci és rasszista gyökerű.

Ez a párt azonban Svédországban egyre népszerűbb.

A 2014-es választásokon 13 százalékot szereztek, a nácibotrányos ügy után készült felmérés szerint 20-24 százalék között áll, de volt ez már 25 is, amivel a legnagyobb párttá nőtték ki magukat. Más kérdés, hogy ez a sokpártos-koalíciózós Svédországban még kevés az üdvösséghez, ha senki nem áll velük szóba. A bevándorlóbarát balos-szocdem-zöld kormánykoalíció pártjai közben 43,6 százalékról 33-36-ra rontottak.

A svéd radikálisok erősödéséről, a jóléti államot kihasználó bevándorlókról, a migráció okozta nehézségek félrekezeléséről egész szakirodalom szól (mi például itt és itt írtunk róla), a párt felívelése pedig megmutatja, mi megy most fél Európában. A helyi sajátosságok miatt nagyon nehéz általános érvényű összefoglalót adni, de az azért kijelenthető, hogy ahol a bevándorlás problémákat okoz, vagy legalábbis az emberek fejében összekapcsolódik problémákkal, ott a populista pártok erősödnek. Értelemszerűen a kormánypártok kárára, de arra nincs általános recept, hogy melyik oldaltól harapnak el szavazókat. 

Nincs hisztéria, nincs erősödés

Persze, hát az ember általában fél a bevándorlóktól, nyilván mindenhol erősödnek az erre játszó pártok, mondhatnánk.

De ez tévedés.

Mert ahol nincs migránspara, akár még a létező migráció ellenére sem, ott nem hasítanak mostanában a populista, EU- és bevándorlásellenes erők. Dániában konkrétan gyengültek egy év alatt, igaz, még így is nagyon erősek a 21 helyetti 17 százalékkal. Norvégiában ugyanígy: a Munkáspártnak jól megy mostanában, a populista Haladás Párt viszont 16-ról 13 százalékra esett vissza. És Finnországban is letornászta magát a Finnek Pártja 17 százalékról 10-re úgy, hogy a nagy pártok erősödtek, vagy stagnálnak.

Spanyolországban a bevándorlást ellenzőknek még pártjuk sem nagyon van, pontosabban teljesen láthatatlanok, részben amiatt, hogy mindenkinek a 70-es évekig tartó jobboldali diktatúra jut róluk eszébe. Portugáliában a Nemzeti Újjáépítés Pártja fél százalék körül van, Írországban tavaly nyáron alakult meg az Indentity Ireland, de az idei választásokon zéró eredményt mutattak fel. 

Csehországban egy jobboldali pártszakadás nehezíti az összehasonlítást, és az, hogy az euroszkeptikus pártjuk (Szabad Polgárok Pártja) nem tette fő témájává a bevándorlást, mindenestere most is a 2013-as tíz százalékon állnak összességében ezek az erők. A lengyeleknél 4,8-ról 4 alá esett a Koalíció a Köztársaság Megújításáért - Szabadság és Remény támogatottsága.

A kerítést építő Balti-államokban kis ingadozások vannak csak: Lettországban 2,3-2,9 százalékkal csökkent a 15 százalék körüli, amúgy a kormánykoalíció tagjaként politizáló Nemzeti Szövetség (NA) támogatottsága, Észtországban a Konzervatív Néppárt (EKRE) 10 százalékon áll, 1,9 százalékot javítva a legutóbbi választások óta, és Litvániában is hasonló a helyzet, ahol a júliusi adatok szerint Rend és Igazság 1.6 százalékot javított támogatottságán, így most 9 százalék körül áll.

Ebben a felsorolásban Magyarország és Szlovákia egészen speciális helyet foglal el. Ebben a két országban az emberek egyáltalán nem, vagy csak különleges helyzetben találkozhatnak bevándorlókkal és leszármazottaikkal, például amikor a Keletiben sátraztak, vagy amikor a déli határnál elsétáltak az első embercsempészig.

Nincsenek iszlamista merényletek, mint Belgiumban, nincs rövid idő alatt elképesztően sok érkező és maradó, mint Németországban vagy Ausztriában, a jóléti államra rátelepülő, beilleszkedés nélkül is jól megélő bevándorlók, mint Svédországban, nem jelentenek olcsó munkaerőt, mint a briteknél. A magyar és a szlovák kormány azonban remekül építette fel az emberekben a félelmet. Orbán ennek segítségével a táboránál jóval több, 3,3 millió embert a népszavazásra, még akkor is, ha ez érvénytelen voksolást jelentett. Fico pedig a márciusi választásokra hozott jópár százalékot, és közben a gyakorlatilag neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt és a Szlovák Nemzeti Párt is 8 százalék feletti támogatottságnál tart.

Közreműködött: Csarnó Ella

Rovatok