Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet moszkvai irodájába az Amnesty

2016. november 3., csütörtök 21:49

Hamarosan visszatérhet moszkvai irodájába az Amnesty International (AI), közölte csütörtökön az orosz Emberi Jogi Tanács. Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő Emberi Jogi Tanács elnöke a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy erről tanácskozott a jogvédők ügyéről Vlagyimir Putyin elnökkel.

Szergej Nyikityin, az AI oroszországi vezetője újságíróknak elmondta, hogy a moszkvai iroda alkalmazottai szerdán munkahelyükre érkezve azt látták, hogy a bejárati ajtót feltörték, zárját lecserélték, majd hivatalosan lepecsételték. Az iroda áramellátását és riasztórendszerét pedig lekapcsolták.

A moszkvai önkormányzat azzal indokolta eljárását, hogy a jogvédő szervezet nem fizette a bérleti díját. Nyikityin szerint viszont az AI 20 éven át bérelte az irodát a fővárostól, és mindig pontosan fizette a díjat.

Inkább azzal láttak többen összefüggést, hogy az AI gyakran bírálja az orosz hatóságokat, amelyeket emberi jogsértésekkel vádol. A jogvédők különösen azt vetik Moszkva szemére, hogy szövetségeseivel közösen nagyszámú civilt ölt meg a szíriai Aleppó bombázása során. Moszkva elutasítja ezeket a vádakat.

Rovatok