Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indul Zuckerberg ellen, mert nem törli a gyűlölködő posztokat

2016. november 4., péntek 20:46

A gyűlöletbeszéd (hatespeech) tiltása vagy engedése a szólásszabadság egyik legnehezebben eldönthető kérdése, Németországban azonban törvény tiltja, csakúgy, mint a holokauszttagadást. A Spiegel írta meg, hogy egy Münchenben benyújtott panasztétel miatt vizsgálatot kezdeményeznek Mark Zuckerberg ellen. A panasz szerint az, hogy a Facebook nem törli a gyűlölködő posztokat a felületéről, sérti a német törvényeket.

Chan-jo Jun ügyvéd szeptemberben adta be a büntetőjogi panaszt Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg operatív főigazgató, valamint Richard Allan regionális illetve Eva-Maria Kirschsieper németországi menedzserek ellen. Tavaly hasonló panaszt nyújtott be Hamburgban. Akkor nem indult nyomozás, mert a döntés szerint a Facebook nem tartozik a német jogrendszer alá. Most Münchenben viszont máshogy látta az ügyészség.

Az ügyvéd szerint a Facebook rasszista, holokauszttagadó és erőszakra buzdító tartalmakat hagy a platformján, és ezeket legtöbbször akkor sem törli, ha a felhasználók jelentik. Az esetek 54 százalékában a posztot jelentő userek csupán egy automatikus üzenetet kapnak, hogy a szerintük bántó tartalom valójában ártalmatlan.

A tech-óriás és a német állam a szólásszabadság fölötti vitája a migrációs hullám miatt ennyire aktuális. A szomszédos Ausztriában például a múlt héten komoly vitákhoz vezetett, hogy bezáratták a jobbos FPÖ párt vezetőjének Facebook-oldalát, miután valaki gyűlölködő tartalmat rakott ki rá, amit aztán órákig nem töröltek.

A benyújtott panaszban Jun egy 438 példaposztból álló listát állított össze, amik szerinte a gyűlöletbeszéd kategóriájába esnek, tehát a német törvények szerint illegálisak. A Twitteren egyébként még rosszabb a helyzet, a jelentett tweeteknek csak 1 százalékát törlik, viszont ott sokkal kevesebben, csupán 4 millióan regisztráltak a németek.

A Facebook szóvivője időt kért: azt mondta, egyelőre vizsgálják a kialakult helyzetet, közleményben reagálnak majd, ha szükségesnek találják. A panasz mögött ott van Zuckerberg februári üzenete is, mikor a CEO azt ígérte, a Facebook mindenképp együttműködik majd Németországgal a gyűlöletbeszéd ellen.

Rovatok